Margot Wallström om jämställdhet

Jag vet inte hur du känner det, men jag känner mig otrolig frustrerad över att arbetet med jämställdhet har stannat upp. Coronakrisen har slagit hårt på alla fronter. Även här. Men arbetet behöver inte stanna upp. Läs om hur Margot Wallström ser på hur vi alla kan påverka jämställdsarbetet och med det utöva inflytande på samhällsutvecklingen.

Världen vinner på jämställdhet

Jämställdhetsfrågan berör oss alla, oavsett var vi står politiskt. Det är viktigt att vi alla verkar för en jämställd samhällsutveckling. Jämställdhet handlar om både rättvisa, hälsa och lönsamhet. Den handlar om lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Forskning visar i dag att jämställda företag har bättre lönsamhet. Det finns också tydliga kopplingar mellan jämställda arbetsplatser och en god arbetsmiljö. 

Margot Wallström om att göra skillnad i det lilla för jämställdhet

– Det börjar i det lilla,säger Margot Wallström, när hon pratar jämställdhet med Kvinna till Kvinna.

Coronapandemin har verkligen slagit hårt mot vårt samhälle. Den har också  stoppat upp jämställdhetsarbetet i svenskt näringsliv. Andelen jämställda bolag står still på 19 procent. Detsamma gäller utvecklingen av kvinnor på styrelsenivå och på vd-poster bland börsbolagen. I en intervju med organisationen Kvinna till Kvinna på Facebook den 22 oktober, tar Margot Wallström upp hur vi alla kan göra skillnad i det lilla för att få utvecklingen av jämställdhet att gå framåt. Får vi utvecklingen att gå framåt påverkar vi åter samhällsutvecklingen i rätt riktning – mot ökad jämställdhet.

Kvinna till Kvinna – En viktig fråga

Organisationen Kvinna till Kvinna har arbetat med att försvara kvinnors mänskliga rättigheter sedan 1993 och finns representerade i drygt 20 länder. Deras arbete vilar aldrig. De arbetar varje dag världen över. Kvinna till Kvinna arbetar för att ge kvinnor inflytande över sina egna liv och inflytande i samhället. Det är en viktig fråga de ställer till Margot Wallström när de frågar:

– Vad kan var och en av oss göra för att göra världen mer jämställd?

Margot är tydlig i sitt svar:

– Det börjar i det lilla. Det börjar med att vara konsekvent i hur man uppför sig och uppträder. Hur man behandlar dem man har runt omkring sig.

Margot Wallström lyfter också fram mängden av hot och hat på nätet och vikten av att vi behöver vara snällare mot varandra för att kompensera för det.

– Jag tror att det här med att göra någonting för någon annan i dessa dagar av självspegling, selfies, så kanske vi skulle behöva titta på vad vi kan göra för att hjälpa en annan människa. Kan jag hitta någon aktivitet där jag ändå känner att jag bidrar till att göra samhället bättre. Det är bra att vi är starka individer men vi är också en del av samhället, säger Margot och fortsätter:

– Det är för mig politikerns viktigaste roll – att se till att vi kan göra både och – hjälpa individen till frihet men också se till att vi bidrar till att vi gör ett bättre samhälle, som inte får för stora klyftor för då blir det bara att bygga murar mellan oss i stället.

Och visst ligger det en hel del i det Margot Wallström säger?! Om vi börjar med oss själva och agerar med självinsikt för en jämställdare värld – kommer vi att gemensamt påverka samhällsutvecklingen till att bli jämställdare.

Reflektera över hur du kan påverka

Oavsett kön, så påverkar du i ord och handling människorna runt omkring dig. Är du konsekvent i dina handlingar och i ditt agerande, kommer du att påverka andra att ta efter.

Stanna upp en stund och reflekterar över vad Margot säger att du kan göra:

  • Var konsekvent i hur du uppför dig och uppträder.
  • Tänk på hur du behandlar dem du har runt omkring dig.
  • Är du en av dem som ägnar mycket tid åt selfis, dra ner på det och se vad du kan göra för någon annan.
  • Hitta en aktivitet där du känner att du bidrar till samhället.

Om du följer Margots råd, hur kommer det att påverka dig som människa, din personliga utveckling och samhällsutvecklingen i stort?

Självklart ska du ha en bra balans mellan fokus på dig själv och på andra, men med små handlingar kan vi alla på allvar vara med och påverka samhällsutvecklingen dit vi vill.

Klicka för att få hela intervjun med Kvinna till Kvinna. Intervjuns utgångspunkt är Margots mångåriga arbete och starka engagemang att försvara kvinnors rättigheter. Hon har drivit jämställdhetsfrågan hårt i en position där hon samtidigt har kunnat göra viktig påverkan.

3 råd för att göra skillnad / Margot Wallström

  • Gör något osjälviskt
  • Läs böcker
  • Engagera dig

Fakta Margot Wallström

Margot Wallström (S) är född den 28 september 1954 i Kåge, Västerbotten. Redan som 25-åring kom hon in i riksdagen för Socialdemokraterna.

På meritlista finns:

– Ställföreträdande statsminister i Stefan Löfvens regering samt Sveriges utrikesminister ämbetsperioden 3 oktober 2014 – 10 september 2019.

– FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt ämbetsperioden 2 februari 2010 – 30 maj 2012.

-EU-kommissionens förste vice ordförande ämbetsperioden 22 november 2004 – 9 februari 2010.

– EU-kommissionär med ansvar för institutionella relationer och kommunikation ämbetsperioden 22 november 2004 – 9 februari 2010.

– EU:s miljökommissionär ämbetsperioden 13 september 1999 – 11 november 2004.

– Sveriges EU-kommissionär ämbetsperioden 13 september 1999 – 9 februari 2010.

– Socialminister ämbetsperioden 22 mars 1996 – 7 oktober 1998.

– Kulturminister ämbetsperioden 7 oktober 1994 – 22 mars 1996.

Länkar:

Klicka för mer information om Margot Wallström och om organisationen Kvinna till Kvinna

Allbright: Corona bromsar jämställdheten i börsbolagen

Debattartikel Arbetsmarknadsdepartementet: Coronakrisen får inte bli en jämställdhetskris

Fler inlägg om att göra skillnad: Skanska – en viktig samhällsförbättrare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.